Zostań ze mną, Karolino

Zostań ze mną, Karolino
Premiera już 8 sierpnia 2017 roku

Szanuj prawa autorskie!!!

Nie kopiuj! Jeśli chcesz posłużyć się recenzją, zapytaj o zgodę! Informuję, że wszystkie recenzje opublikowane na tym blogu są mojego autorstwa, a jeżeli cytuję czyjeś słowa, pojawia się o tym informacja. Nie wyrażam zgody na kopiowanie recenzji i umieszczenie ich na innych stronach, za wyjątkiem cytatów, czyli niewielkich fragmentów. Oczekuję też, że cytujący wskaże autora oraz link do całej wypowiedzi.

sobota, 28 grudnia 2013

"Meandry miłości", czyli słów kilka o ludzkiej naturze



Autor: Kasia Bulicz-Kasprzak
Tytuł: Meandry miłości
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Czarno na Białym
Rok wydania 2013
Format książki: Papier, e-book
Ilość stron: 344
Moja ocena: 8/10

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Już czas zanucić kolędę...


Zdrowych, wesołych, spokojnych świąt. Niech to będzie czas magii, spełnienia marzeń, odpoczynku i bliskości drugiego człowieka.

wtorek, 17 grudnia 2013

To, co najważniejsze...




Autor: Małgorzata Rogala
Tytuł: To, co najważniejsze
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Replika
Rok wydania 2012
Format książki: Papier, e-book
Ilość stron: 240
Moja ocena: 7/10

czwartek, 12 grudnia 2013

Szczęście w cichą noc - poradnik wigilijny



Autor: Anna Ficner-Ogonowska
Tytuł: Szczęście w cichą noc
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść, poradnik
Wydawnictwo Znak
Rok wydania 2013
Format książki: Papier
Ilość stron: 176
Moja ocena: 4/10

czwartek, 5 grudnia 2013

Ważne pytania... O "Niezapominajkach" Eweliny Kłody

Autor: Ewelina Kłoda
Tytuł: Niezapominajki
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Zysk i S-ka
Rok wydania 2012
Format książki: Papier, e-book
Ilość stron: 520
Moja ocena: 6/10

środa, 27 listopada 2013

Bo we mnie jest ex



Autor: Iwona Skrzypczak
Tytuł: Bo we mnie jest ex
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Zysk i S–ka
Rok wydania 2013
Format książki: Papier
Ilość stron: 304
Moja ocena: 4/10

czwartek, 21 listopada 2013

Łopatą do serca? Tak też można!



Autor: Marta Obuch
Tytuł: Łopatą do serca
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Replika
Rok wydania 2013
Format książki: Papier, e-book
Ilość stron: 328
Moja ocena: 8/10

sobota, 16 listopada 2013

Zapach miłości



Autor: Justyna Chrobak
Tytuł: Zapach miłości
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Replika
Rok wydania 2011
Format książki: Papier
Ilość stron: 248
Moja ocena: 6/10

sobota, 9 listopada 2013

poniedziałek, 4 listopada 2013

W świecie Jonasza



Autor: Natasza Orsa
Tytuł: W świecie Jonasza
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo RW2010
Rok wydania 2013
Format książki: E-book
Ilość stron: 163
Moja ocena: 7/10


wtorek, 29 października 2013

sobota, 5 października 2013

Odnaleźć siebie. O "Alibi na szczęście"



Autor: Anna Ficner-Ogonowska
Tytuł: Alibi na szczęście
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
Rok wydania 2012

poniedziałek, 23 września 2013

niedziela, 15 września 2013

Dusza... Kto ją ma?



Autor: Luiza Dobrzyńska
Tytuł: Dusza
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo WFW
Rok wydania 2012

środa, 11 września 2013

Zobaczyć tęczę...



Autor: Karolina Kubilus
Tytuł: Zobaczyć tęczę
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Replika
Rok wydania 2012

czwartek, 5 września 2013

Nalewka zapomnienia, czyli bajka dla nieco starszych dziewczynek



Autor: Kasia Bulicz-Kasprzak
Tytuł: Nalewka zapomnienia, czyli bajka dla nieco starszych dziewczynek
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Nasza Księgarnia
Rok wydania 2013

sobota, 31 sierpnia 2013

Świat po zagładzie: Arisjański fiolet. Cisza



Autor: Pola Pane
Tytuł: Arisjański fiolet. Cisza
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo WFW
Rok wydania 2012

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Ania z Jabłoniowego Wzgórza



Autor: Katarzyna Michalak
Tytuł: W imię miłości
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Literackie
Rok wydania 2013

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

poniedziałek, 22 lipca 2013

W szpilkach od Manolo

Wielu z Was po przeczytaniu tego, co poniżej, na pewno zacznie się burzyć, ale takie jest moje zdanie o książce. Nie aspiruje do miana jedynego właściwego. Wyrażam subiektywną opinię i staram się ją racjonalnie uzasadnić. Oczywiście jestem otwarta na dyskusję, ale na poziomie, bez obrzucania epitetami.




Autor: Agnieszka Lingas – Łoniewska
Tytuł: W szpilkach od Manolo
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Novae Res
Rok wydania 2013

poniedziałek, 15 lipca 2013

Nowy początek - rzecz o "Bluszczu prowincjonalnym"



Autor: Renata Kosin
Tytuł: Bluszcz prowincjonalny
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Replika
Rok wydania 2012

wtorek, 9 lipca 2013

Czarownica, czyli o tym, jak zaczarować szczęście



Autor: Anna Klejzerowicz
Tytuł: Czarownica
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Prószyński i S – ka
Rok wydania 2012

środa, 3 lipca 2013

Zmysłowo, erotycznie i nie tylko



Autor: Magdalena Witkiewicz
Tytuł: Szkoła żon
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Filia
Rok wydania 2013

czwartek, 27 czerwca 2013

sobota, 22 czerwca 2013

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Irlandzka przygoda



Autor: Lucyna Olejniczak
Tytuł: Jestem blisko
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Prószyński i S–ka
Rok wydania 2012

środa, 12 czerwca 2013

Żyła cudzym życiem



Autor: Katarzyna Terechowicz
            Wojciech Cesarz
Tytuł: Czego pragnie Maryla
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Prószyński i S–ka
Rok wydania 2012

poniedziałek, 10 czerwca 2013

ABC recenzenta


Pozwalam sobie dziś zamieścić wpis nieco teoretyczny. Nie jest to żaden przytyk do kogokolwiek. Znam wiele osób pasjonujących się literaturą i sztuką, chcących o niej pisać, a niewiedzących jak. I ten poradnik jest dla nich. Nie tylko. Również dla tych, którzy recenzują od dawna i chcieliby coś dodać, o czymś podyskutować, czymś się podzielić. To bardzo ważne. Zależy nam przecież na tym, żeby pisać i czytać o literaturze, żeby dzielić się wrażeniami, opowiadać o nich, żeby ufać opowieści innych recenzentów.

wtorek, 4 czerwca 2013

O tym, jak pielęgnować dobro



Autor: Magdalena Witkiewicz
Tytuł: Ballada o ciotce Matyldzie
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Nasza Księgarnia
Rok wydania 2013

środa, 29 maja 2013

Wciąż szukają...



Autor: Hanna Cygler
Tytuł: W cudzym domu
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Rebis
Rok wydania 2013

piątek, 24 maja 2013

niedziela, 19 maja 2013

Kobieco. To znaczy jak?




Autor: Renata Kosin
Tytuł: Mimo wszystko Wiktoria
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Replika
Rok wydania 2012

niedziela, 12 maja 2013

O granicach (nie)tolerancji




Autor: Karolina Wilczyńska
Tytuł: Anielski kokon
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo MWK
Rok wydania 2013

poniedziałek, 6 maja 2013

Kropla legendy w prozie życia




Autor: Renata L. Górska
Tytuł: Błędne siostry
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Prószyński i S–ka
Rok wydania 2012

wtorek, 30 kwietnia 2013

Być człowiekiem w nieludzkich czasach



Autor: Maria Ulatowska
Tytuł: Kamienica przy Kruczej
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo  Prószyński i S-ka
Rok wydania 2012

wtorek, 23 kwietnia 2013

Małżeński labirynt




Autor: Joanna Sykat
Tytuł: Wszystko dla ciebie
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Replika
Rok wydania 2013

środa, 17 kwietnia 2013

środa, 10 kwietnia 2013

(Nie) o miłości




Autor: Kasia Bulicz-Kasprzak
Tytuł: Nie licząc kota, czyli kolejna historia miłosna
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Nasza Księgarnia
Rok wydania: 2012

czwartek, 4 kwietnia 2013

Różne punkty widzenia




Autor: Karolina Wilczyńska
Tytuł: Ta druga
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Replika
Rok wydania 2011

sobota, 30 marca 2013

Nie znalazłam


Chciałam Wam polecić książkę o Wielkanocy, ale żadna ostatnio nie trafiła w moje łapki, a z zakamarków pamięci wyciągam tylko wspomnienie powieści pani Musierowicz. Nie będzie więc lektury tematycznej.
Nie ma też wiosny i też pewnie nie będzie. Jeszcze...
Pomimo aury za oknem życzę Wam wesołych, ciepłych i prawdziwie wiosennych świąt oraz wielkiej radości ze zmartwychwstania.
Do poczytania wkrótce.

środa, 27 marca 2013

Niewierna marzeniom wierna



Autor: Magdalena Witkiewicz
Tytuł: Opowieść niewiernej
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Świat Książki
Rok wydania 2012

czwartek, 14 marca 2013

Miłość, sztuka i morderstwo




Autor: Anna Klejzerowicz
Tytuł: Cień gejszy
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Replika
Rok wydania 2011

wtorek, 5 marca 2013

Namiętność? Dlaczego nie?



Autor: Joanna Marat
Tytuł: Grzechy Joanny
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Replika
Rok wydania 2011

sobota, 23 lutego 2013

Niebanalna starsza pani





Autor: Maria Ulatowska
Tytuł: Przypadki pani Eustaszyny
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Wydawnictwo Prószyński i S–ka
Rok wydania 2012

niedziela, 3 lutego 2013

sobota, 19 stycznia 2013

Pieniądze, władza i...



Autor: Janusz Szablicki
Tytuł: Świeże powiewy, nieobce odgłosy
Gatunek: Literatura współczesna polska
Forma: Powieść
Self – publishing
Rok wydania 2011

Obserwuj w Google+

Najchętniej zaglądacie :)